СВАКИ КРАЈ ИМА НОВИ ПОЧЕТАК

                                „С циљем пред очима и најспорији напредују брже него они најбржи без циља.“

 Гете

Психолог др Phil McGraw наводи десет животних закона. Он сматра да особа живи много срећније и опуштеније ако покуша да их се придржава. Истовремено, саветује и додатна правила током празника: важно је имати реална очекивања.

  1. Важно је да схватите зашто нешто радите

Веома је важно да разумете сопствене поступке: треба да постанете свесни зашто сте нешто учинили или нисте. Тек тада можете да одлучите да ли желите да промените нешто, како ћете променити и да ли то уопште треба да урадите.

  1. Ви учите друге како да се односе према вама

Ако се други људи према вама односе лоше, размислите да ли их подстичете својим поступцима на такво понашање или допуштате такво понашање, нпр, безобразни људи увек успеју да добију оно што желе. Увек имате право да поставите границе, без страха и сумње у себе.

  1. Циљеве ћете остварити када их поставите

Дефинишите тачно своје циљеве, понашајте се тако да им се сваког дана приближавате. Будите храбри и крените ка ономе што желите.

  1. Ви стварате сопствена искуства

Не можете побећи од одговорности за сопствене проблеме. Не треба играти улогу жртве или користити прошлост као изговор. То неће донети ни напредак ни срећу. Проблеме не можете решити окривљујући друге – ви имате моћ да мењате ствари.

  1. Људи раде оно што доноси резултате

Ако желите да прекинете са неком лошом навиком, покушајте да увидите шта од ње добијате, а потом смислите конструктивније начине да је задовољите. Нпр. преједање замените нечим што вас чини срећнијим.

  1. Ваш доживљај одређује стварност

Свет доживљавате путем перцепције коју сами стварате. Ви одређујете како ћете реаговати на догађаје и какво ћете значење и вредности да им припишете.

  1. Живот награђује акцију

Живот одређују поступци. Своје увиде и свесност треба да претворите у смислену, конструктивну акцију. Себе и друге људе треба да процењујете према поступцима, а не по речима и намерама. Крените да остварите своје снове!

  1. Ако нисте нечега свесни, не можете то ни да промените

Ако нисте свесни да препознате и освестите сопствена лоша понашања, карактеристике или навике, не можете их ни променити. Оне ће постати још интензивније. Треба их прихватити и суочити са стварношћу. Када их препознате, можете започети промену.

  1. Научите да управљате сопственим животом

Само ви можете управљати својим животом, али на начин да остварујете добре резултате. Више пажње треба да посветите самоконтроли, управљању емоцијама, комуникацији са другима, пословном успеху, суочавању са страхом…

  1. Опраштање има велику моћ

Негативне емоције – мржња, љутња и огорченост, уништавају особу која их носи у себи. Са њима не можете постићи унутрашњи мир, радост и опуштеност. Оне вас мењају и нарушавају ваше међуљудске ондосе, штете и телу изазивајући разне болести.

Драгана Ивановић, психолог