ОТВОРЕН АЛЦХАЈМЕР КАФЕ У УСТАНОВИ ГЕРОНТОЛОШКИ ЦЕНТАР

Светски дан борбе против Алцхајмерове болести први пут је обележен 21. септембра 1994. године, када су се удружења за борбу против ове болести и друге организације широм света ујединиле у напорима да се подигне свест о болести и њеном утицај на породице, заједнице и нације. Болест је описао немачки психијатар Алојз Алцхајмер 1906. године.

У дому на Бежанијској коси, са почетком у 10 часова, одржана је Свечана академије коју је отворила директорка Установе Сузана Мишић.

„Захвални смо Вам на стрпљењу и подршци, и то нам даје мотив да наставимо да радимо још боље и да развијамо нове програме. Желимо да помогнемо како породицама тако и оболелима у броби против ове болести, и обезбедимо им квалитетан и достојанствен живот“, изјавила је директорка Мишић и поздравила све присутне.

Стручно предавање одржала је мр сц мед др Славица Голубовић и званично отворила Алцхајмер кафе где ће се једном месечно одржавати тематске едукације, дискусије, и размена информација о деменцији. Циљ Алцхајмер кафеа јесте подршке оболелима од деменције и њиховим породицама.

Након пригодног културно – уметничког програма у којем су учествовали корисници Дома Бежанијска коса као и бенд Дневних центара и клубова – Забрањено старење, стручни радници Установе, на платоу испред општине Звездара, пружали су услугу испитивања когнитивног скрининга. На штанду је такође била послужена кафа чији је прилог био намњен радној терапији особа оболелих од деменције.

Геронтолошки центар је део Мреже подршке и помоћи породицама оболелих од деменције.

Детаљније инфомрације можете прочитати на следећем линку

http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2015&mm=09&nav_id=1041890

ИНТЕРВЈУ СА ДИРЕКТОРКОМ УСТАНОВЕ СУЗАНОМ МИШИЋ

Интервју са Мр сц мед. Славица Голубовић, психијатар

У свету од Алцхајмерове болести болује око 18 милиона особа, а процењује се да код нас око 100.000 особа има ову болест или неку врсту деменције, које представљају ментално пропадање у најмање две области, као што су памћење, говор, просторна оријентација.