Правилна и избалансирана исхрана је важна у свакој животној доби, а како су у старијој животној доби здравствени проблеми и недостатак физичке активности чести, планирању исхране старијих суграђана се мора посветити посебна пажња.

О исхрани корисника у Установи Геронтолошки центар Београд, планирању месечних јеловника, избору и набавци намирница, контроли квалитета, припреме и дистрибуције јела, брину лиценцирани дијететичари-нутриционисти. Да би испланирани оброци били добро и укусно припремљени, и корисници добро услужени, брину и квалификовани кувари, посластичари и сервирке. Заједно чине тим, службу исхране, која се стара о томе да се корисницима сервирају нутритивно вредни и укусни оброци.

Оброци се планирају према препорукама Светске здравствене организације, и корисницима обезбеђују 1.800-2200 калорија (у зависности од здравственог стања и стања исхрањености), 70-75г протеина, 50г масти и 300г угљених хидрата дневно из свих група намирница, као и према Нормативу јела који тачно прописује припрему сваког оброка. Како би припремљена храна одговарала свим корисницима, оброци се планирају за 4 основна типа и више подтипова исхране, који су прилагођени одређеним здравственим стањима и проблемима.

Како би се корисници Установе осећали као код куће, приликом планирања јеловника и израде јела, консултују се и Комисије за исхрану сва 4 дома. Комисије за исхрану чине представници корисника домова који Служби исхране преносе предлоге, примедбе и похвале, и тако помажу да се корисницима сервирају, не само нутритивно вредни оброци који су прилагођени њиховом здравственом стању, већ и оброци које они воле и које су и сами радо припремали.

Служба исхране води рачуна и о старијим суграђанима који нису станари домова, па се тако посебно припремају оброци и за кориснике Дневних центара и клубова, а дијететичари се, у оквиру Инфо центра Установе, баве и саветовањем старијих суграђана.

ХАЦЦП (Hazard analysis and critical control point) је стандард квалитета,  законски обавезан у Републици Србији (Закон о безбедности хране) за све установе и предузећа која раде са храном, а у свету је прихваћен од седамдесетих година ХХ века и признат од стране Светске здравствене организације (WХО) као и од Европске агенције за безбедност хране (ЕФСА). Уведен је по директиви Савета Европе (Council Directive 93/43/ЕЕЦ) и по закону Европске уније (ЕС 858/2004). Примењујући овај систем, пажња се усмерава на заштиту квалитета и безбедности хране кроз превенцију, идентификацију и отклањање свих потенцијалних опасности  које би могле довести до ризика по здравље корисника.

ХAЦЦП систем квалитета разликује се од контроле готових производа, јер идентификује и процењује све могуће опасности (физичке, хемијске и биолошке), не само у производњи или у готовом производу,  него и у међупроцесима и дистрибуцији хране. Он одређује мере за превенцију и контролу, гарантује сигурност да ће те мере бити успешно и делотворно спроведене.

Служба исхране у Установи Геронтолошки центар Београд велику пажњу поклања безбедности хране, праћењу критичних контролних тачака и изражених опасности, а у том циљу оформљен је стручни тим који је задужен за примену ХАЦЦП система, чиме се Установа сврстава у лиценциране геронтолошке установе у области безбедно произведене хране.